
Halvdagsutflykt till Lidingö & det tidiga 1900-talet

Det är svårt att skilja mellan storhetsvansinne och briljans – inte minst när det gäller Wilhelmina Skogh och hennes livsverk Villa Foresta på Lidingö. Hon föddes på Gotland 1850, började arbeta som 12-åring, och kom trots en påver start i livet att bli en epokgörande chef för Grand Hôtel och legend i hotellbranschen. Villa Foresta, som hon döpte efter sig själv, var inspirerad av medeltida tyska borgar. Den kom att bli ett landmärke för alla som far över Lidingöbron – och Wilhelmina Skoghs fall.
1906 hade hon köpt tomten till Villa Foresta intill Carl och Olga Milles hem på Lidingö. Bara tre år tidigare grundades arbetskooperativet Wiener Werkstätte, som var starkt påverkad av den brittiska Art & Craftsrörelsen. Man ifrågasatte industrialiseringen, lyfte fram hantverket och upplöste skiljelinjen mellan konst och design för allt visuellt – arkitektur, bruksföremål, möbler, mode, smycken och leksaker. Tankarna fick stor påverkan även i Sverige genom Slöjdföreningens ”Vackrare vardagsvara” och Josef Frank, som innan han kom till Svenskt Tenn arbetade för Wiener Werkstätte.
Under denna halvdagsutflykt möts vi på Millesgården av den nya chefen Sara Källström och intendent Martin Liljekvist, som skapat den nya utställningen ”Wiener Werkstätte” och visar den för oss. Efter att ha avnjutit skulpturparken slinker vi över till Villa Foresta, som efter en lång tid som Scandic-hotell renoverats under ledning av Tengbom arkitekter. Förutom en unik rundvisning av de nya ägarna får vi höra mer om Wilhelmina Skoghs liv, och bjuds på vin med tilltugg.
Endast för medlemmar
Bli medlem här.
Tid
9 oktober 2024 14.00–18.00
Plats
Millesgårdens huvudentré
Pris
240 kr