
Kulturafton på Waldemarsudde om kreativitet & psykisk sjukdom

Det galna geniet, finns det? Och var går gränsen mellan den våghalsiga kreativitet som leder till revolutionära upptäckter och uppfinningar och det vi kallar psykisk ohälsa?
I samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde ägnar vi under hösten två kulturaftnar åt kreativitet och psykisk sjukdom – detta spännande ämne som säger så mycket om oss människor, friska som sjuka.
Del 1 utgår från utställningen ”Ernst Josephson – konst, poesi och musik”. Med sitt nyskapande sätt att förena realistiska manér med romantik, symbolism, saga och expressionism var Ernst Josephson (1851–1906) en av Sveriges viktigaste konstnärer. Hur hade modern psykiatri hade sett på Josephsons psykos 1888 – och vad betydde den för hans fortsatta skapande?
I samtalet medverkar Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap, Simon Kyaga, docent i psykiatri och författare till ”Ekvilibrium – om kreativitet och psykisk hälsa” och Karin Sidén, docent i konstvetenskap och chef för Waldemarsudde. Clara Block Hane modererar och nästa kulturafton på samma tema hålls i november på Nordiska museet, då med August Strindbergs måleri och författarskap som utgångspunkt.
Endast för medlemmar
Bli medlem här.
Tid
4 oktober 2023 18.00–20.00
Plats
Prins Eugens Waldemarsudde
Pris
225 kr