Loading Evenemang

Sturehofs historia: Fisk & skaldjur på Stureplan i 126 år

Tidigare evenemang
Skagenröra på Sturehof. Foto: Svenska Brasserier

Den älskade fisk- och skaldjursrestaurangen Sturehofs 126-åriga historia handlar om allt från arkitektur till kokkonst och hur människor levt och firat genom decennierna. Sommaren 1897 öppnade bierstuben Malta i tysk stil vid nuvarande Stureplan 2.

1905 ändrades namnet och 1910 förvandlade nya ägaren Ernst Marcus Sturehof till en fisk- och skaldjursrestaurang med inspiration från västkusten och hans sommarvistelser på Möja.

Under 1920- och 1930-talens glansdagar byggde man om och till flera gånger, och bland stamgästerna fanns statsmän som Dag Hammarskiöld och teaterfolk som Kar de Mumma, Ingmar Bergman och Harriet Andersson.

Familjen Marcus drev krogen till 1976, och efter några ägarbyten tog de nuvarande ägarna över 1995. Det då ganska nedgångna Sturehof byggdes om under konstnärlig ledning av Jonas Bohlin, fisk- och skaldjurskoncepter togs tillbaka och Sturehof blev succén vid Stureplan igen. Efter de senaste årens omfattande renoveringar av Sturegalleriet är cirkeln nu sluten – Sturehof har växt på alla bredder och är tillbaka på sin första adress.

Svenska Brasseriers huvudägare och VD PG Nilsson och hans kollega Pelle Sturén, kroglegend och medgrundare till PA&Co, berättar om Sturehofs historia under bildvisning med vin med tilltugg som skagenröra och den klassiska kaviargrädden. Besöket avslutas med rundvisning i de anrika lokalerna.


Endast för medlemmar

Bli medlem här.

Tid

26 oktober 2023 16.30–18.00

Plats

Samling vid entrén på Stureplan 2.

Pris

200 kr