1997 - Kronprinsessans tid & 2000-talet

1997 blir Kronprinsessan Victoria vår första hedersledamot – och sedan dess har hon nästan varje år hedrat våra årsmöten med sin närvaro. 1998 därpå grundas tidningen Artur, och under 2000-talet fortsätter samfundet att blomstra, med flest medlemmar någonsin.

BARA NITTON ÅR gammal blir Kronprinsessan Victoria 1997 vår hedersledamot och sedan 2004 har hon hedrat varje årsmöte i maj med sin närvaro (med det enda undantaget för när Prins Oscar var nära på nyfödd).

Dåvarande styresman för Nordiska museet Christina Mattsson och Kronprinsessan Victoria vid årsmötet i maj 2006.

Inför 80-årsjublieet 1998 grundas tidningen Artur, uppkallad efter Artur Hazelius. Idén kommer från styrelseledamoten Göran Wassberg, som också blir tidningens redaktör. Artur handlar både om samfundets egna aktiviteter och vad som händer på museerna. Den ges ut fyra gånger per år, och skickas ut till alla våra medlemmar och finns också på museerna. Sedan 2013 är Christina Sollenberg Britton tidningens redaktör.

Året därpå inleds en osedvanligt aktiv period med Louise Nordenfelt som kanslichef. År 2000 har vi för första gången fler än 2 000 medlemmar, och bara två år senare passeras 3 000-strecket. Så här i efterhand tror Louise Nordenfelt att det främst sker genom ”mun-till-mun-metoden”, att Vännerna rekommenderar sina vänner att bli medlemmar. Nästan lika viktigt är att volontärer finns ute på Nordiska museet och Skansen, och värvar medlemmar på plats. 

År 2000 har vi för första gången fler än 2 000 medlemmar, och bara två år senare passeras 3 000-strecket. Så här i efterhand tror Louise Nordenfelt att det främst sker genom ”mun-till-mun-metoden”, att Vännerna rekommenderar sina vänner att bli medlemmar.

Vännernas logotyp framtagen av Berghs-studenter 2009

NÄR SAMFUNDET SKA FYLLA 90 ÅR vill styrelsen blicka framåt. Man tar kontakt med Berghs School of Communication, som låter sina studenter göra ett arbete kring hur Vännerna ska nå nya målgrupper. Resultatet blir symbolen med ett V bland blad och djur. Symbolen med budskapet ”Brinn för kulturen!” trycks på tändstickor och affischer. Givet skämt; nej det är inte konsten som ska brinna.

Kronprinsessan och ordförande Niclas Forsman delar ut stipendier på årsmötet i maj 2012.

GURLI PAGELS ARVIDSSON har tillsammans med sin make varit medlemmar i många år. När hon 2015 går bort visar det sig att hon testamenterat hälften av sina tillgångar till Nordiska museets & Skansens vänner – inklusive försäljningen av bostadsrätten på Kommendörsgatan. Det blir den största gåva som samfundet hittills fått, också om man tar hänsyn till inflationen.

2018 är Nordiska museets & Skansens vänner första århundrade tillryggalagt, 100 årsjubileum firas och Nordiska museets allra sista nummer av Fataburen har vänföreningens värde som tema. I början av 2020 går världen åter in i en pandemi, inte lika dödlig som Spanska sjukan, men för museerna blir situationen svår. Kanske särskilt för Skansen, för även om man inte får ta emot besökare måste det ju finnas personal på plats, inte minst för att ta hand om djuren. Den extraordinära situationen kräver en extraordinär insats, så Vännerna skänker museerna en miljon kronor vardera.

Den extraordinära situationen kräver en extraordinär insats, så Vännerna skänker museerna en miljon kronor vardera.

SÅ MÄRKLIGT BLIR DET att historien om Vännerna börjar och slutar med en pandemi. Eller nej, det gör den ju inte, för 2021 hålls årsmötet på plats igen och 2022 införs både möjligheten att digitalt anmäla sig till programmen och ett familjemedlemskap för vuxna och deras barn skrivna på samma adress – för deras och Vännernas framtids skull.

Den 19 april 2023, precis åtta månader innan 105-årsdagen, befinner sig 75 medlemmar i Prins Carls och Prinsessan Ingeborgs vardagsrum. Här hålls en kulturkväll i samarbete med Spaniens ambassad, som bjuder cava, vin och tapas. Festligheterna är inledda och i oktober firar Nordiska museet 150 år med en jubileumsbro och ny hiss. Allt inför den stora utställningen Nordbor som invigs 2024, får strålande recensioner och slår alla publikrekord.

Likt många föreningar och samfund har Nordiska museets & Skansens vänner haft en illustration som symbol, men den föreställer Nordiska museet, och sedan 1986 heter ju samfundet också ”& Skansens vänner”. 1990 har styrelsen beställt en illustration av båda museerna av tecknaren och konstnären Bertil Kumlien, men det verkar som att den fallit i glömska, för sedan 2008 används ju Berghs-elevernas V-symbol.

Bertil Kumliens illustration hittas i samband med att kansliet evakueras för bygget av Nordiska museets jubileumsbro – och blir från 2024 nya symbol, den som också pryder våra Prins Carl-blå, återanvändbara medlemskort. Den används också i flera helsidesannonser som samfundet inför i Svenska Dagbladet Kultur Söndag. 2024 drar Nordiska museet sin största publik genom hela den 150-åriga historien, Skansen får en ny chef med nya visioner, Vännernas medlemstal ökar stadigt och evenemangen blir fulltecknade med väntelistor.
I februari 2025 får samfundet äntligen en egen hemsida. Historien är vår, liksom framtiden!

Styresman Sanne Houby-Nielsen, Kronprinsessan Victoria, Skansen-chefen John Brattmyr och vice ordförande Johan Nordenfalk vid årsmötet på Skansens Skånska gruvan 2023. Foto Johanna Kassel Åkerberg.