I 27 år var Prins Carl är en mycket aktiv ordförande, också sedan hans dotter Astrid förolyckats och att prinsparet förlorat sin förmögenhet. Under Prins Carls tid bekostas flytten av Skogaholm med flyglar, hela inredningen på Svindersvik och mängder av andra viktiga museiföremål.
INITIATIVET TILL Nordiska museets & Skansens vänner togs av styresman Gustaf Upmark, men det var framför allt Prins Carl och Prinsessan Ingeborg som värvat de första 100 ”ledamöterna” och grundat samfundet hemma i deras Prins Carls palats, som nu är Spaniens ambassad.
I 27 år framöver kommer Prins Carl att signera protokollen med ett C ganska lik vårt moderna @, och tillsammans med sin hustru Prinsessan Ingeborg fortsätter han att värva medlemmar. Redan efter några veckor går prinsparet ut och vädjar om att fler ska ansluta, och 1920 har de lyckats öka antalet medlemmar till 293 personer.

Enligt stadgarna ska årsmöte hållas i maj, och det sker inte varje år, men nästan. Först hemma hos prinsparet, sedan i olika hus på Skansen, men också på Nordiska museet, Kungliga slottet och filialerna Tyresö slott och Svindersvik. Efter årsmötesförhandlingarna intages te, troligen även smörgås och kaka, och nog kan man tänka sig att sammanhanget lockar till medlemskap.
En annan förmån är Nordiska museets årliga essäsamling Fataburen, så småningom även gratis rulltrappa på Skansen. Men viktigast är kanske stoltheten i att bidra till museernas utveckling – och att sitt ha namn i medlemsmatrikeln – en möjlighet som försvann med GDPR.
1928 fyller samfundet fyller 10 år och de ständiga medlemmarna närmar sig 200. Samma år har Prins Carl och Prinsessan Ingeborg måst sälja Prins Carls palats. Den danskfödda prinsessan har ärvt en förmögenhet som bekostat ombyggnaderna av först Villa Parkudden och deras nuvarande hus, som tidigare hette Villa Byström och byggdes om till Prins Carls palats under ledning av arkitekt Ferdinand Boberg. Men tyvärr har Prinsessan Ingeborgs arv varit placerat i en dansk bank som går i konkurs och det blir Gustav V:s jaktkamrat Kung Alfons XIII av Spanien som köper Prins Carls palats, numera Spaniens ambassad. Prinsparet flyttar till ”den hertliga våningen” på Hovslagargatan 5.
En annan förmån är Nordiska museets årliga essäsamling Fataburen, så småningom även gratis rulltrappa på Skansen. Men viktigast är kanske stoltheten i att bidra till museernas utveckling – och att sitt ha namn i medlemsmatrikeln.
DET FINNS OCKSÅ GLÄDJEÄMNEN: 1929 förlovar och gifter sig Prinsparets dotter Prinsessan Märtha med Kronprins Olav av Norge. Hennes storasyster Prinsessan Margaretha är redan gift med Prins Axel av Danmark och lillasyster Prinsessan Astrid är sedan tre år gift med Kronprins Leopold av Belgien. Pressen och folken jublar, framgångarna smittar av sig på samfundet, som nu är uppe i 227 medlemmar, varav 142 levande, 34 döda och 51 årligen betalande.
Därtill har Nordiska museets styresman Andreas Lindblom länge haft en herrgård till Skansen på sin önskelista. I september 1929 får han den tidiga 1700-talsgården Skogaholm i gåva från familjen Svensson på Skyllbergs bruk i Närke. Problemet är att museet inte har medel att bekosta flytten, så Vännerna går in och står för en stor del av utgiften – och både Prins Carl och Prins Eugen talar vid invigningen.
Den strida strömmen av större och mindre gåvor till museerna fortsätter, och det händer att samfundets tillgångar inte räcker. Då har skattmästare herr Nils Westerdahl en enkel lösning: han skjuter till ur egen ficka. 1936 bekostar Vännerna flytten även av Skogaholms flyglar och flera år blir det årsmöte just på Skogaholm.

Den strida strömmen av större och mindre gåvor till museerna fortsätter, och det händer att samfundets tillgångar inte räcker. Då har skattmästare herr Nils Westerdahl en enkel lösning: han skjuter till ur egen ficka.
SAMMA ÅR UTBRYTER ett nytt världskrig i Europa, och de drabbar de tre länder där Prins Carls och Prinsessan Ingeborgs döttrar gift sig in sig i kungafamiljerna. Deras yngsta dotter Drottning Astrid av Belgien avlider i en bilolycka 1935, lika sörjd av sin tid som Diana, och i maj 1940 ockuperas hennes änkemans och barns hemland.
Den 9 april 1941 går tyskarna även in i Prinsessan Margarethas Danmark och Kronprinsessan Märthas Norge. I TV-serien Atlantic Crossing skildras Prins Carls och Prinsessan Ingeborgs besvikelse över att Sverige inte gav deras dotters norska kungafamilj en fristad i Sverige.
På andra sidan av prinsparets bostad på Hovslagargatan 5 har Tyskland inrättat ett konsulat prytt med det nazistiska emblemet med örn och svastika. Som protest håller Prinsessan Ingeborg mörkläggningsgardinerna fördragna mot konsulatet dygnet runt året om – tills att det stängs i samband med Hitlers självmord.
Kriget måste ha tärt hårt på makarna, förstås också förlusten av deras dotter Astrid. 1946 fyller Prins Carl 85 år, och den 28 maj skriver han till industrimagnaten herr Axel Wallenberg att han med hög ålder som skäl önskar att träda tillbaka. Tre år senare blir Lennart Bernadotte ordförande och den första epoken i Vännernas historia tar slut: förutom Herr Wallenberg avgår även grevinnan Nina Oxenstierna efter 23 år som styrelseledamot.
