EN AV SVERIGES STÖRSTA gräsrotsrörelser, släktforskarna, är föremål för en ny stor digital insamling. Den är kopplad till ett flerårigt forskningsprojekt om allmänhetens berättelser kring den egna släkten.
Insamlingen “Min släktresa” pågår till 31/12 2025 på minnen.se/tema/minslaktresa.
– Släktforskarna gör en viktig insats för att spara vår gemensamma historia. Med den här insamlingen hoppas vi kunna uppmärksamma dessa eldsjälar. Vi hoppas även att kunna lyfta hundratals människoöden ur historiens glömska och framtidssäkra deras berättelser i våra samlingar, säger Jörgen Löwenfeldt, projektledare för digitala insamlingar på Nordiska museet.
MED VÅR LÅNGA HISTORIA av folkbokföring är Sverige ett av de mest fördelaktiga länderna i världen för att bedriva släktforskning. Sedan 1960-talet har intresset växt i omfattning, inte minst de senaste decennierna genom nya släktforskningssajter och DNA-teknik.
Insamlingen startade under våren och hittills har museet fått in över 200 berättelser, varav 70 procent har valt att publicera sin historia på nätet så att andra kan läsa den. Den äldsta deltagaren är 94 år och den yngsta är 18 år.
Berättelserna kommer, förutom att sparas i museets samlingar, även att bli en del av forskningsprojektet “Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige” på Södertörns högskola och Mittuniversitetet. Projektet finansieras av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och leds av professor Jenny Gunnarsson Payne i samarbete med Samuel Edquist, Mittuniversitetet, och Emma Pihl Skoog, Södertörns högskola.
Släktforskarna gör en viktig insats för att spara vår gemensamma historia. Med den här insamlingen hoppas vi kunna uppmärksamma dessa eldsjälar.